LilypieWaiting to adopt Ticker

dinsdag 18 september 2007

Op cursus: sessie 2

Deze namiddag vond de 2e sessie van onze voorbereidingscursus plaats.

De volgende onderwerpen kwamen aan bod:
* Kindrapporten
* Namen geven
* Hechting

Kindrapporten:
Als je naar een adoptiedienst van je keuze stapt, overloop je met hen je wensen en criteria voor een adoptiekind (leeftijd, geslacht, land van herkomst, ...). Aan de hand hiervan wordt er een fiche van je opgesteld die de adoptiedienst (in België of land van herkomst) zal matchen met de fiches van de adoptiekinderen.
De fiche van een adoptiekind wordt ook wel "kindrapport" genoemd.

Het kindrapport vermeldt o.a. de reden waarom het kind ter adoptie werd afgestaan, de persoonlijke en familiale voorgeschiedenis, de huidige toestand en de ontwikkeling van het kind.

Vandaag kreeg ieder koppel een represenatief kindrapport voorgeschoteld. Aan de hand daarvan moesten ze uitmaken of ze het kind al dan niet zouden adopteren, net zoals het in werkelijkheid zal zijn.
De keuzes en twijfels werden in groep besproken en er ontstonden interessante gesprekken.

Het viel ons op dat het gros van de verslagen niet meer beslaat dan 1/3 van een A4 en je soms goed tussen de regels door moet lezen om écht te begrijpen wat men wil vertellen.

Wijzelf kregen Rosenda, een 3-jarig meisje uit de Filippijnen toegewezen. De dochter van een 18-jarige prostitué die haar kind een betere toekomst wou geven. Rosenda zelf was een gezond en sociaal kind. Over haar familie was niets bekend.
Opmerkelijk was dat de moeder de adoptie-ouders persoonlijk wou ontmoeten en graag op de hoogte werd gehouden over de ontwikkeling van haar dochter.

Enkele vragen die we ons daar bij stelden:
1. Een kind dat al 3 jaar bij haar moeder leeft en dan aan "vreemden" gegeven wordt. Wat gaat er door dat kind heen? Kan het begrijpen wat er allemaal gebeurt?
2. De moeder van je adoptiekind persoonlijk ontmoeten. Hoe ga je daarmee om?
3. Hoe vertel je later aan je kind waar het vandaan kwam, welk beroep de moeder uitoefende, ...

Dit was nogmaals een oefening waaraan je het belang van deze verplichte cursus kon toetsen.

Namen geven
Daarna besproken we de "naamgeving" van je adoptiekind. Zou jij je kind een volledig nieuwe naam geven, of behoud je wat van zijn/haar roots?

Het meest aangewezen is de oorspronkelijke naam te blijven gebruiken. Wanneer deze echter problemen zou vormen, opteer je best voor een afgeleide of gebruik je deze als 2e naam.

Hechting:
Hoe hecht een kind zich aan zijn nieuwe ouders? Een zeer belangrijk en moeilijk proces.
Niet alle kinderen hechten zich even makkelijk aan hun nieuwe ouders.
Een groot misverstand dat we meteen de wereld uit willen helpen is het vooroordeel dat oudere kinderen zich automatisch moeilijker hechten (meer problemen geven) dan jongere. Uit onderzoek blijkt dat hier geen enkele constante in te vinden valt.
Een belangrijk gegeven is dat het kind een "basisveiligheid" moet hebben opgebouwd. (dit gebeurt tijdens de eerste 6 maanden). Als dit gegeven aanwezig is, kan het kind zich makkelijker hechten aan zijn nieuwe ouders en omgeving.

Soms gebeurt het dat een kind geen basisveiligheid opgebouwd heeft. Bijvoorbeeld als het vaak van omgeving veranderd is (geboortemoeder -> weeshuis -> ander weeshuis -> pleeggezin -> adoptieouders). In dit voorbeeld heeft het kind 4 maal zijn vertrouwenspersonen verloren en zal het zichzelf beschermen door zich niet meer snel aan iemand te hechten. Als adoptie-ouder moet je hier juist mee omgaan.
De basisveiligheid kan je gelukkig regressief opbouwen. Geef je kind veel aandacht en zorg ervoor dat je er altijd voor klaarstaat. Na een tijd zal het kind beseffen dat het op je kan rekenen (= basisveiligheid) en er een echte hechting kan plaats vinden.

Toch nog een belangrijke opmerking: als een kind totaal geen basisveiligheid heeft, spreekt men vaak van "bodemloze kinderen". Dit zijn kinderen die een zware gehechtheidsstoornis hebben. Zij zullen nooit voldoende aandacht en liefde ervaren, wat het voor de adoptie-ouders enorm moeilijk maakt.

Het was weer een zeer interessante en leerrijke namiddag. Nog drie te gaan ...
Volgende afspraak op 2 oktober.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi!
Fijne blog hebben jullie.
Wij hadden deze sessie gisteren... en vonden het ook heel interessant!
Veel succes nog met jullie procedure en we blijven jullie hier zeker volgen!
Groetjes,
Tabitha & Esli

Anoniem zei

Hoe leerrijk allemaal... We steken er zelf ook veel van op door alles een beetje op tinternet mee te volgen!

Groetjes van de toekomstige babysit :D
Kim

Anoniem zei

Wij kijken al uit naar 2 oktober. Kunnen we alles goed volgen.
Paps

Anoniem zei

Boeiend om zo samen met jullie al die stapjes te kunnen zetten!!
Lieve schatten allebei, maak jullie dromen waar. ik zal er altijd trots op zijn je mama te zijn geweest!!
Dikke knuf,
mama suzy

Anoniem zei

Hee, fijn dat ik het allemaal zo goed kan volgen met jullie blog.Al is het internet niet mijn ding! Toch tof en ik ben trots jullie mamsie te zijn.

Anoniem zei

Weeral een stapje dichter, op naar 2 oktober voor de volgende stap!
Groetjes Evi Bernaerts

Anoniem zei

Amai, wat fijn deze stap die weer een stapje korter naar jullie kindje is gezet. Wij vinden het echt tof dat we alles zo kunnen volgen! Ik kom regelmatig is piepen, omdat ik zo benieuwd ben!!!
Nog veel succes, en op naar de volgende sessie...

Veel liefs

Anoniem zei

Dag Veerle en Tom,
Vandaag voor het eerst jullie verhaal gelezen.
Bodemloze kinderen; hechtingsproblematiek,.. het zijn, zoals je weet voor mij(vroegere job) geen theoretische begrippen, maar geen angst want met de liefde die jullie gaan geven wordt het zeker een gelukkig mensje. Alvast proficiat. Nonkel francis.

Anoniem zei

Hey Tom en Veerle!
Een geweldige blog, echt waar. Heel spannend allemaal...
We leven met jullie mee en we wensen jullie enorm veel geluk!
Sportieve groetjes ;-)
Danny en Sofie

Anoniem zei

Hey Tom en Veerleke!
Ik vind het echt super waar jullie met z'n tweetjes aan beginnen. Zeer fijn dat jullie dit willen delen via deze fijne blog waar we alles wat kunnen volgen! Ik wens jullie echt 'n fantastisch kindje toe en hoop dat jullie kindje van ver weg jullie de gelukkigste mama en papa maakt!
liefs, collegake Cindy